Quantcast
Channel: 3DP i Sverige – 3dp.se
Viewing all 299 articles
Browse latest View live

Så ska de stoppa vapenfiler på nätet

$
0
0

 

Rammzi Jawda studerar till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Foto: Patrik Lark 

Den ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att designa CAD-filen som ska göra det svårare att lokalisera vapenfiler på nätet.

Den svenska ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning i frågan om nedladdningsbara ritningar för 3d-utskrivna vapen. En fråga som det senaste året har fått stort utrymme i medier, inte minst i USA, där organisationen Defense Distributed kämpat för att få rätten att sprida vapenfiler.

Non-Violence nya projekt, som går under namnet The Non Violence Torrent, går ut på att sprida en nedladdningsbar fil av det kända konstverket ”Revolvern med knut” av Carl Fredrik Reuterswärd. Genom att medvetet döpa filen till ett liknande filnamn som de som sprider CAD-modeller av riktiga vapen, ska det bli svårare att lokalisera de riktiga filerna.

Student vid Xenter designade filen 

Rammzi Jawda, som studerar till 3d-tekniker på Xenter i Botkyrka, fick uppdraget att omvandla konstverket till en fungerande utskriftsbar CAD-fil.

– Det började med att jag fick 3d-filen av Animal (representerar Non-Violence). Filen innehöll defekter och reparerades i Netfabb, och för att minska behovet av supportmaterial delade jag revolvern i tre delar. På så sätt blev varje enskild del enklare att printa, berättar Rammzi och fortsätter: 

– Därefter körde jag några testutskrifter för att se om delarna såg bra ut. När jag var nöjd med alla delar limmades de ihop och sedan skickades den färdiga modellen till Animal. 

Rammzi har i dagsläget studerat sju månader till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Intresset för 3d-utskrifter började som en hobby och utvecklades till en tanke omom ett potentiellt yrkesval. Men hur ser han på problematiken med möjligheten att skriva ut riktiga vapen?

– Det jag tänker på i första hand är att folk kommer att tro att 3d-skrivare är vapenskaparmaskiner, och att de som inte är insatta inte förstår att det finns flera olika nyanser av 3d-industrin. Det finns också en ganska stor risk att hela 3d-industrin framstår i dålig dager. Men allting kan ju missbrukas.

– Det här är nog dessutom inte det enklaste sättet att skaffa sig ett vapen på. Om man vet vem man ska köpa vapen ifrån så kan man nog skaffa sig ett vapen relativt enkelt till ett lägre pris, jämfört med om man inte har en 3d-skrivare, säger Rammzi.

Revolvern med knut skapades år 1980 av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, till minne av vännen John Lennon som sköts ihjäl utanför sin lägenhet i New York. Den har blivit en symbol för fred runtom i världen och står som skulptur på 30 olika platser.

Då släpptes filen

Projektet fick sin start efter att Tullverket och polisen varnat för 3d-printade vapen, samt beslagtagit utskrivna vapen under förra året. Sen den 31 januari har det varit möjligt att ladda ner filen.

– På Non-Violence vet vi att förebyggande arbete är det enda som skapar verklig förändring. Det vore naivt att tro att vi kan kontrollera eller stoppa delandet av data på nätet. Men med initiativet hoppas vi få upp frågan på agendan, säger Zena Fialdini som är Sverigechef på Non-Violence.

 

 

Om Non-Violence

En svensk ideell organisation som strävar efter att inspirera och uppmana unga människor att konflikter kan lösas utan våld. Arbetet utgår från barnkonventionen och är religiöst och politiskt oberoende. Läs mer om projektet här.

 

Tidigare artiklar inom ämnet:

3d-printat vapen – ett verkligt hot?

3d-utskrivna vapen på tapeten igen efter fynd i Malmö

CAD-filerna till 3d-printat vapen klara 

Kongressledamot tar strid mot printade vapen

 

 

Inlägget Så ska de stoppa vapenfiler på nätet dök först upp på 3dp.se.


Så kan svenska satsningar nå nya höjder

$
0
0

Mikael Melitshenko, affärs- och projektutvecklare för avancerad tillverkning på Alfred Nobel Science Park i Karlskoga.

Alfred Nobel Science Park beviljas 3,7 miljoner kronor för att driva projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet är att knyta samman de olika satsningarna inom additiv tillverkning. 

Sverige har inte kommit lika långt som många andra länder inom industrialiseringen av additiv tillverkning. Enligt Alfred Nobel Science Park i Karlskoga beror detta på att svenska aktörer som arbetar med det är små i jämförelse med andra internationella företag. Samt att de projekt som finns i dag inte samordnas.

För att få till en förändring vill Alfred Nobel Science Park och Region Örebro län föra samman flera av de projekt inom additiv tillverkning som finns i regionerna.

– Alla satsningar – var och en för sig – är för små för att kunna konkurrera internationellt. Tillsammans har vi möjlighet att driva större utvecklingsprojekt och på så sätt skapa ett större genomslag för den regionala industrin, säger Mikael Melitshenko, affärs- och projektutvecklare för avancerad tillverkning på Alfred Nobel Science Park.

Alfred Nobel Science Park har beviljats 3,7 miljoner kronor för att skapa en gemensam plattform för de olika 3d-projekten att mötas. Tillväxtverket bistår med 2,6 miljoner kronor och Region Örebro län med 1,1 miljon kronor.

– Genom projektet kommer det regionala näringslivet att kunna dra nytta av den snabba utveckling som sker inom 3d-printing. Det är bra för den framtida konkurrenskraften och tillväxten vilket i förlängningen kan leda till nya arbetstillfällen i regionen, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd.

 

Inlägget Så kan svenska satsningar nå nya höjder dök först upp på 3dp.se.

Utbildning av 3d-printingspecialister förlängs

$
0
0
3d-printingspecialister utbildning Eslöv

Eleverna får specialistkompetens inom 3d-printing.

Sedan 2016 har närmare ett 40-tal 3d-printingspecialister utbildats i Eslöv. Nu förlängs utbildningen för två år framåt. – Det ska finnas utbildat folk med rätt kompetens när behovet uppkommer – inte några år in på 20-talet, skriver skolan i sin utbildningsplan.

3d-printingspecialister utbildning Eslöv3d-printingspecialist med inriktning mot design, konstruktion och produktion. Så heter utbildningen som sedan tre år tillbaka drivs av Eslövs kommuns YH-utbildning. I beskrivningen av utbildningen skriver man bland annat att Näringsdepartementet, liksom branschorganisationen Teknikföretaget, bedömer att genombrottet för 3d-printing kommer slå igenom inom 3–5 år.

– Därför utbildar Yrkeshögskolan i Eslöv sedan 2016 3d-printingspecialister på eftergymnasial nivå. När olika branscher på allvar börjar söka nya medarbetare med 3d-printingkompetens, skall det finnas utbildat folk med rätt kompetens när behovet uppkommer – inte några år in på 20-talet, skriver skolan i utbildningsplanen.

Helhetsperspektiv på 3d-printing

Under utbildningen ingår kursmoment som 3d-printing ur ett helhetsperspektiv, 3d-skanning, digital design, 3d-modellering och mjukvara, beredning, materiallära, förbättringsarbete med mera. Tekniken, och potentiella arbeten finns exempelvis inom fordon, flyg, verkstad, plast- och gummi, livsmedel, verktygstillverkning, gjuteridesign, försvaret, medicin, dental, arkitektur, hjälpmedel, kultur och utbildning.

Utbildningen är öppen för ansökningar till och med den 15 april. Klicka här för att läsa mer eller göra en ansökan.

Inlägget Utbildning av 3d-printingspecialister förlängs dök först upp på 3dp.se.

EOS tar plats i Karlskoga

$
0
0
Christer Bengtsson, regionchef för EOS Norden och Baltikum. Foto: Tobias Hase

Christer Bengtsson, regionchef för EOS Norden och Baltikum. Foto: Tobias Hase

EOS stärker sin närvaro i Karlskoga. I ett samarbete med Alfred Nobel Science Park ska de öka kunskapen kring additiv tillverkning. 

Alfred Nobel Science Park arbetar i dag med olika utvecklingsprojekt i samverkan med samhälle, näringsliv, akademi och forskning. Nu kommer även den tyska 3d-skrivartillverkaren EOS att sätta avtryck i Karlskoga med ett nytt samarbete. Än har inget mer avslöjats än att parterna ska arbeta för att öka och sprida kunskapen om additiv tillverkning.

För Karlskoga är det mycket betydelsefullt att världsledande bolag som EOS vill vara med och bygga vidare på satsningar som gjorts här, säger Peter Rendius, verksamhetsansvarig vid Alfred Nobel Science Park i Karlskoga.

– Vi ser framemot ett långt och givande samarbete, säger Christer Bengtsson, regionchef för EOS Norden och Baltikum. Karlskoga är nog den enda platsen i Sverige där du kan gå en hel dag mellan olika företag och prata 3d-printing. Så att öka vår närvaro här genom att ytterligare stärka samarbetet med Alfred Nobel Science Park känns helt naturligt, säger Christer Bengtsson som är regionchef för EOS Norden och Baltikum.

 

Inlägget EOS tar plats i Karlskoga dök först upp på 3dp.se.

De säkrar upp med certifiering

$
0
0

 

Digital Metals monter under Formnext-mässan 2018 i Frankfurt, där de bland annat visade upp sitt binder jetting-system.

Digital Metal meddelar att deras binder jetting metallsystem, DM P2500, UL-certifieras. I dagarna lanserar de även två nya legeringar som tål höga temperaturer. 

Digital Metal, som har sitt binder jetting-system för additiv tillverkning av metall meddelade nyligen att deras system har UL-certifierats. Detta ges av det amerikanska Underwriters Laboratories, som är ett oberoende företag inom vetenskap för säkerhet, och innebär att systemet uppfyller en rad krav på både säkerhet och miljö.

digital metal ralf carlström

___Ralf Carlström, vd Digital Metal.

– Det är viktig del för att förbereda introduktion av våra maskiner på den amerikanska marknaden. Vi har levererat prototyper under flera års tid till flera olika kunder i USA. Vi är redan CE-certifierade sen 2013 för de maskiner som vi använder internt och levererat externt så långt inom Europa, säger vd Ralf Carlström till 3dp.

Vad gäller svenska standarder är Digital Metal ISO 9001-certifierade sedan 2013 och blev under 2018 godkända för ISO-standarden 9001:2015. Redan i konceptstadiet för maskinen arbetade teamet med att anpassa den för både UL och CE-certifiering, menar Digital Metal. En CE-certifiering uppfyller Eu:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

– Varje komponent och system i maskinen måste tas i beaktning. All ingenjörstid som investerats för att möta kraven är huruvida väl spenderade, skriver Metal Digital i ett pressmeddelande.

Lanserar två nya legeringar 

I dagarna, mellan den 25–27 februari lanserar företaget två nya material för sin binder jetting-teknik. Det är i samband med den internationella konferensen MIM i Florida, International Conference on Injection Molding of Metals, Ceramics and Carbides, som företaget kommer visa upp prover från de nya materialen.

Det första heter Inconel 625 och är en legering för applikationer som måste klara högtemperaturer inom industrier som bil- och rymdindustrin. Det andra materialet heter MAR 247 och är även denna en legering som ska tåla höga temperaturer. Till skillnad från den först nämnda så är den inte icke-svetsbar. 

Materialen kommer på marknaden under andra kvartalet 2019.

Inlägget De säkrar upp med certifiering dök först upp på 3dp.se.

Framtiden för 3d-print hos Arkitektkopia

$
0
0
3d-print hos Arkitektkopia

Arkitektkopias 3d-team ser över designen i datorn innan de börjar 3d-printa.

3d-printing har blivit en vanligare del i arbetsprocessen för allt från protoyping till marknadsföring. Hos Arkitektkopia har de ökat investeringen för att 3d-printa med kvalitet för sina kunder. 

Utvecklingen av Arkitektkopias 3d-skrivarerbjudande startade egentligen redan runt 2010 – då arbetade de med underleverantörer, men nu har de egna maskiner för 3d-utskrifter av både plast och gips, i vitt och i färg.

— Vi började följa utvecklingen tidigt då vi såg, och fortfarande ser, en ökad efterfrågan på marknaden. I dag arbetar vi mycket med företag inom bygg, arkitektur, fastighet och teknikkonsulter, men också med industri- och designbranscherna, berättar Klaus Junkers, försäljningschef på Arkitektkopia.

 

 

Användningsområdet är viktigare än hypen 

Klaus berättar att det som 3d-utskrifter ofta används för är att skapa snabbare förståelse för en produkt, oavsett om det är ett hus eller en rakapparat. Det handlar om att effektivisera kommunikationen, om att fatta beslut snabbare och korta ner arbetsprocesser.

— Det är ett hett ämne nu och det bara fortsätter att växa. Jag tror att marknaden kommer att söka efter bättre kvalitet framöver, och det är vad vi satsat på. Många företag har kanske enklare 3d-skrivare inhouse, men för att skapa mer högkvalitativa produkter behöver du bättre maskiner. Det är inte så många som vet att vi arbetar med detta, och att vi har all kunskap i huset för att hjälpa kunden att skapa vackra, högkvalitativa produkter.

Han berättar även att Arkitektkopia inte tar fram egna original, men de har all kunskap för att hjälpa kunderna att ta fram rätt form i rätt format för att skapa en bra produkt. Till exempel kan de skanna in personer och skriva ut modeller av dem i färg. Men det är egentligen inte tekniken som är det intressanta, menar Klaus.

— Det är ju mycket hype kring vilka tekniker som finns i dag, men det är oftast inte vad som är intressant för kunden. Det handlar mer om slutresultatet, vad ska produkten, eller modellen, eller prototypen, användas till? Därifrån kan vi tillsammans komma fram med den bästa lösningen. Time to market är viktigt för alla företag, oavsett vad som ska produceras, tillverkas eller säljas. På det här sättet kan du skära ner tiden väsentligt, du kan få prototyper på bara några dagar och få ut dina grejer snabbare på marknaden.

3d-print hos Arkitektkopia

Företaget gör modeller främst i plast eller gips.

Framtid och miljö

Framtiden för 3d är ljus enligt Klaus, som tror att vi kommer se ytterligare en stor förändring i alla typer av branscher i och med 3d-utskrifter, men också inom industrin för additiv tillverkning själv.

— Tekniken skapar möjligheter att göra nya grejer och inte fastna i gamla mönster. Jag hoppas att det ska förändra hur vi tänker och hur vi konstruerar i stort. Jag tror också att vi kommer se stora förändringar för miljön när vi börjar arbeta mer med vilka material vi använder – när slutar vi printa i plast? Och om vi pratar om waste, vilka förändringar kommer additiv tillverkning ha på miljön i den frågan?

 

Foto: Hanna Jangenfeldt

Inlägget Framtiden för 3d-print hos Arkitektkopia dök först upp på 3dp.se.

Stratasys: ”Detta är skrivaren som kommer att förändra tandvården”

$
0
0

 

Stratasys J720 släpps i maj. Foto via Stratasys

Den amerikanska 3d-skrivarleverantören Stratasys släppte nyligen en hint om deras kommande 3d-skrivare för dentalbranschen på sin hemsida. J720 ska enligt Stratasys kommer kunna 3d-printa realistiska modeller, specifikt anpassade för patientens mun. 

3d-skrivaren, som inte släpps förrän i maj, kan förutom att skriva ut i fullfärg även kunna skriva ut i olika material. Stratasys har på sin hemsida listat vilka av deras material som kommer vara anpassade för skrivaren:

 

Foto via Stratasys

  • Vero och Veroclear, som är en del i Stratasys serie av dentalmaterial.
  • Tango och Agilus30, gummiliknande material för flexibla produkter.

Skrivaren har en byggvolym på 490 x 390 x 200 millimeter och kan skriva ut lager på 14 mikron. Du hittar mer information om skrivaren här.

 

Inlägget Stratasys: ”Detta är skrivaren som kommer att förändra tandvården” dök först upp på 3dp.se.

Företag kan dra nytta av 3d-printingspecialister

$
0
0

Yrkeshögskolan i Eslöv har sedan 2016 utbildat två omgångar 3d-printingspecialister där huvuddelen av de examinerade eleverna har fått antingen förändrade eller helt nya arbetsuppgifter som ligger i linje med utbildningens syfte. Nu pågår antagningen för en ny omgång nya specialister.

Utbildningen, som är en distansutbildning med en studietakt på 75 procent, omfattar ungefär 1,5 år. Under denna period får eleverna bland annat får CAD-kunskap som syftar till att bygga objekt som sedan går att skriva ut.

– Det är en viktig kunskap då konstruktörer som är konventionellt skolade inte alltid ser möjligheterna med den nya tekniken, säger Pär Nobring, vd r.a.p.s, och utvecklar:

– Men de positiva ekonomiska effekterna av att komplettera sin tillverkning med additiva metoder kan inte nog understrykas. Tidsvinst, materialvinst, flexibilitet, lagervinster, anpassningsvinster är några orsaker till att de stora tillverkarna i världen allt mer använder sig av additiv tillverkning.

Laborationer och handgriplig kunskap varvas med teori och eleverna lär sig allt ifrån materiallära, viktoptimering till hur man slår ihop många smådelar till en stor som 3d-printas.

– Utbildningen kom till då företrädare för industrin berättade att det saknades en utbildning som tar ett helhetsperspektiv på hela processen från idé till färdig produkt, säger Ingvar Persson, rektor för YH Eslöv, och fortsätter:

– Då detta är r.a.p.s specialitet togs en kontakt med Pär Nobring. Reaktionen blev positiv och man gick tillsammans vidare med ansökan, vilken beviljades. Omgång ett och två är nu klara och omgång tre kommer att starta nu i september.

Företaget r.a.p.s, som håller i utbildningen, uppmanar företagare att kontakta dem eller YH i Eslöv om det finns ett intresse för att ta emot en elev som skall göra sin praktik, LIA. Detta sträcker sig över elva veckor och inkluderar ett för utbildningen relevant projekt.

– Ta chansen att ha en 3d-printsspecialist hos er som kan få tillämpa sina kunskaper på just er verksamhet, säger Pär Nobring.

Har du en anställd som du tror skulle passa för utbildningen? Läs mer här

 

 

Inlägget Företag kan dra nytta av 3d-printingspecialister dök först upp på 3dp.se.


Roadshow med fokus på metall

$
0
0

Markforged Metal X. Foto: Markforged

3DVerkstan anordnar en kostnadsfri roadshow i slutet av mars för att fira ankomsten av ett Metal X demo-system från MarkForged. 
Roadshowen, som äger rum den 19 samt den 21 mars i Stockholm, Jönköping och Göteborg, kommer att sätta fokus på möjligheterna med 3d-printing av metall inom tillverkning. 
– Vi ser en väldigt spännande utveckling inom 3d-printing av metall, framförallt med de nya trådbaserade systemen som Metal X från MarkForged, säger 3DVerkstans vd Daniel Ljungstig och utvecklar: 

3D Verkstaden På bilden: Foto: Magnus Sandberg

– Redan i dag finns det både 17-4 rostfritt och H-13 verktygsstål och många andra legeringar är på gång, bland annat 316L, Inconel 625, Ti-6Al-4VB och koppar. Utöver den låga investeringskostnaden jämfört med traditionella laserbaserade system, är en annan fördel också den enkla hanteringen då man slipper flyktigt metallpulver i arbetsmiljön då allt är fångat i trådform. Och man kan byta material lika enkelt som i en traditionell FDM-skrivare.

Under en timmes föreläsning presenteras metallskrivaren Metal X och tillverkaren MarkForged visar olika applikationsområden som tekniken kan användas inom i dag. Därefter kommer deltagarna få möjlighet att titta närmare på skrivaren och ställa frågor. 
Föreläsningarna är kostnadsfria och öppna för yrkesverksamma. Läs mer här

Inlägget Roadshow med fokus på metall dök först upp på 3dp.se.

Student fick företag att satsa på 3d-print

$
0
0

Nenad Dordevic med tre stycken nyprintade detaljer som skall provas i kommande prototyper.

Nenad Dordevic valde att ta steget att studera till 3d-printingspecialist. På hans arbetsplats Alfdex i Landskrona har med hjälp av 3d-print visat ledningen hur produktionen kan bli mer effektiv.

Nenad Dordevic arbetade tidigare som konstruktör i Serbien. Men i Sverige upplevde han det svårt att hitta ett jobb på samma nivå. Han hamnade i produktionen på Alfdex – ett företag som tillverkar vevhusgasseparatorer för dieselmotorer. Här arbetade även Tony Petersson, facility manager och Styrelseledamot i YH-utbildningen i Eslöv, som uppmanade Nenad att söka till utbildningen som 3d-printingspecialist.

– Utbildningen visade mig många olika möjligheter med 3d-tekniken och det var som ett smörgåsbord av tekniker, material, maskiner och metoder att plocka ifrån. Jag valde ut några områden som passade in här (på Alfdex) och planerade för att göra en presentation av vad jag hade lärt mig och vilken nytta 3d-tekniken kan göra för företaget, berättar Nenad.

I samband med att Nenad skulle göra sin praktik (LIA) på företaget så valde han att förbättra en fixtur som tidigare hade kostat 20 000 kronor och tagit sex veckor att tillverka. Han förbättrade designen så att den blev modulär och kunde passa till flera olika modeller. Delen kunde sedan skrivas ut på 10 timmar och kostnaden landade på strax över 1 000 kronor. Den blev på så sätt 200 procent mer effektiv att använda, enligt Nenad. För att demonstrera detta för ledningen gjorde Nenad en presentation för Alfdexs styrelse, vilket fick positiv feedback.

– Företaget har kunnat öka sina aktiviteter rörande 3d-printing, både gällande mängd och metoder. I dag printar vi betydligt oftare och mer komplexa komponenter än tidigare, exempelvis grippers och fixturer, komponenter som typiskt varit bearbetade och tillverkade tidigare, berättar Nenads chef Jesper Nilsson och utvecklar:

– Fördelarna förutom lägre kostnader är hastigheten med vilken vi kan utföra förbättringar och testa olika lösningar.

Robotcell med åtskilliga 3d-printade detaljer, bland annat robotens gripdon.

Planerar för fler maskiner

Från Nenads sida var förväntningarna att öka företagets möjlighet att utnyttja 3d-utskrift inom produktion och produktutveckling. Under resans gång, fram till i dag, så har det växt fram fler idéer om hur företaget kan utnyttja tekniken.

I princip har Nenad fått fria händer att utveckla 3d-printing hos sitt företag. Innan han utbildade sig till 3d-printspecialist fanns det tre stycken enklare FDM-skrivare som användes sparsamt på Alfdex. I dag har de fyra maskiner och utreder ytterligare inköp av avancerade maskiner. Ytterligare tre på företaget planerar nu att söka utbildningen, vilket Nenad rekommenderar.

 

Inlägget Student fick företag att satsa på 3d-print dök först upp på 3dp.se.

GKN ser miljöfördelar med framsteg inom rymdindustrin

$
0
0

Ritning av Arianeraketen med fyra motorer. Foto: European Space Agency

Utvecklingen inom rymdindustrin går framåt i raketfart, inte minst när det kommer till användningen av 3d-printing för tillverkning av nya delar. GKN Aerospace i Trollhättan, som 3d-printar raketturbiner, ser tydliga samhällsfördelar med den snabba utvecklingen. 

Li Forsberg, chefsingenjör för raketturbiner på GKN Aerospace.. 

Enligt GKN Aerospace i Trollhättan beror den starka utvecklingen inom just rymdindustrin på att tillverkningsprocessen är så långt gången, inkluderat användningen av additiv tillverkning. Detta gynnar i sin tur samhället på flera olika sätt. I dag skapar pressade priser och allt fler aktörer inom rymdbranschen en ökad konkurrens. GKN i Trollhättan har dock stått sig mot konkurrensen och varit en del i samarbetet för att utveckla den senaste generationen Arianeraketer, som bland annat placerar ut satelliter i rymden. 

– När det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo lanseras inom kort, blir vi mindre beroende av det amerikanska GPS-systemet. Galileo kommer dessutom att ge en träffsäkrare navigering för stora områden som det amerikanska GPS-systemet inte täcker. Satelliter har också stor betydelse för att följa väder och klimat. De bevakar och samlar data över klimatförändringar och gör det enklare att sätta in rätt åtgärder för allt från skogsbränder till issmältning, skriver GKN i ett pressmeddelande.

̶  En del i miljöarbetet är att övervaka väderfenomenen och det gör vi tack vare rymdindustrins framsteg, berättar Li Forsberg, chefsingenjör för raketturbiner på GKN Aerospace.

Att GKN Aerospace utvecklar och tillverkar produkter till flygmotorer i Trollhättan, gör att innovationer som företaget gör för rymdindustrin även gynnar utvecklingen av moderna flygmotorer, skriver företaget i ett pressmeddelande. Det senaste projektet som GKN deltar i, Prometheus, består av en hel turbin och ska testas år 2020.

Inlägget GKN ser miljöfördelar med framsteg inom rymdindustrin dök först upp på 3dp.se.

Protech breddar produktportföljen

$
0
0
XactMetal. Foto: Steve Manuel

XactMetal. Foto: Steve Manuel

Powder bed laser.

Powder bed laser.

Protech utökar produktsortimentet med 3d-skrivare för metall från Xact Metal. – Vi på Protech kan nu erbjuda en 3d-skrivare för metall runt en miljon kronor, säger vd Anders Brask.

Den amerikanska 3d-skrivartillverkaren Xact Metal har i dag tre maskiner. Samtliga använder tekniken Metal PBF, Metal powder bed fusion, vilken är vanlig inom 3d-skrivare för metall. Tekniken är även kallad för SLM, Selective laser melting eller DMLS, Direct metal laser sintering.

Genom att kombinera banbrytande teknik och smart modultänk har Xact Metal lyckats skapa 3d-skrivare för metall som kräver en betydligt lägre investering än andra Metal PBF 3d-skrivare, säger Protechs vd Anders Brask.

 

Runt en miljon kronor

Materialet som fungerar för maskinerna är rostfritt stål, super legeringar, verktygsstål och brons. Lagertjockleken kan varieras mellan 0,02 till 0,1 millimeter – det i kombination med en laserpunkt på som minst 0,02 millimeter. Detta gör att man kan bygga metalldetaljer med hög precision och detaljrikedom, enligt Protech. Det går även att experimentera med egna material eftersom användaren kan styra alla parametrar i maskinen.

En av Xact Metals 3d-skrivare, XM200S, som Protech börjar leverera till hösten 2019.

En av Xact Metals 3d-skrivare, XM200S, som Protech börjar leverera under hösten 2019. Foto via Xact Metal.

– Vi på Protech kan nu erbjuda en 3d-skrivare för metall runt en miljon kronor. Jag tror att detta pris gör det möjligt för många företag och universitet att kunna investera i en 3d-skrivare för metall, avslutar Anders Brask.

 

Protech kommer börja leverera maskinerna till den nordiska marknaden under augusti/september 2019. Detta gäller 3d-skrivarna XM200C och XM200S. XM300C börjar levereras under 2020.

Inlägget Protech breddar produktportföljen dök först upp på 3dp.se.

Formlabs släpper två nya skrivare

$
0
0

Formlabs lanserar två nya 3d-skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för Formlabs svenska återförsäljare 3DVerkstan. 

Skillnad i byggyta mellan Form 3 och Form 3L. Foto via Formlabs.

Det är nästan tre år sedan som Formlabs släppte 3d-skrivaren Form 2. Nu lanserar de två nya modeller, Form 3 och Form 3L. Den sistnämnda är företagets första skrivare för de större volymerna och har en fem gånger så stor byggyta som den lite mindre Form 3. Byggvolymen för Form 3 är 14,5 x 14,5 x 18,5 centimeter, medan Form 3L har en byggyta på 30 x 33,5 x 20 centimeter. 

Tekniken i båda modellerna baseras på en linjär laserilluminering. Till skillnad från Form 3 är Form 3L utrustad med dubbla lasermoduler för högre utskriftshastighet. Se hur LFS-tekniken fungerar här:

Kan komma att öka användningsområden
3D Verkstaden På bilden: Foto: Magnus Sandberg

Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan. Foto: Magnus Sandberg

 

– Som nordisk distributör för Formlabs marknadsledande 3d-skrivare med SLA-teknik är vi väldigt glada över att välkomna de nya modellerna Form 3 och den större Form 3L till utbudet. De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, Low Force Stereolithography, som ger ännu bättre ytfinish och använder mindre stödstruktur, vilket ger ett fantastiskt resultat, säger Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan.

– Och med Form 3L finns äntligen en modell för användare som behöver lite större utskrifter, det kommer öka användningsområden och applikationer markant.

3DVerkstan kommer preliminärt att börja leverera Form 3 i juni 2019, till ett paketpris från cirka 34 640 kronor och Form 3L i januari 2020 från 98 692 kronor.

Inlägget Formlabs släpper två nya skrivare dök först upp på 3dp.se.

De får fler HP-skrivare i sortimentet

$
0
0

 

En del av 3D Centers team. Från vänster: Ulf Qviberg, Lisa Antonsson och Pierre Harrysson.

En del av 3D Centers team. Från vänster: Ulf Qviberg, Lisa Antonsson och Pierre Harrysson.

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med fler 3d-skrivare från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

3D Center, som bland annat levererar HP:s 3d-skrivare, utökar nu portföljen med maskiner från tillverkarens 500-serie. De nya maskinerna, HP Jet Fusion 540 och 580, installerades nyligen i 3D Centers showroom i Västervik. Investeringen för HP 500 serien är lägre än övriga produktionssystem från HP, skriver 3D Center. Detta ökar tillgängligheten på 3d-utskrifter till fler företag som till exempel produktutvecklare, arkitekter, sjukhus, museer och skolor.

 

 

Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper med den nya HP 500 serien. Prototyper eller fåstyckstillverkning av slutprodukter kan lätt skrivas ut med hög kvalitet utan några särskilda förkunskaper. Detta kan ge företag helt nya förutsättningar för att spara både tid och kostnader,  berättar Ulf Qviberg, vd på 3D Center.

Maskinerna bygger på HP:s multi jet fusion-teknik och skriver ut delar i nylon. Systemet är integrerat vilket innebär att inte manuell hantering av materialet krävs. HP 540 kan skriva ut vita detaljer och HP 580 kan skriva ut i färg.

Inlägget De får fler HP-skrivare i sortimentet dök först upp på 3dp.se.

Projekt för granulatprint fortskrider

$
0
0

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB IndustriesNefabEcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Fortsättningsvis kommer aktörerna börja skriva ut riktiga produkter med materialblandningar som ska optimeras för dessa. I nuläget arbetar de med en produkt som kommer beläggas med Ecorubs TPRR-gummi på ovansidan, som är ett återvunnet material. Detta för att minimera friktion och skapa en vibrationsdämpning. Emballagen ska säkra transporten av känsligt gods och kunna skapa komplicerade former i ett stycke snabbt, skriver Ecorub, en av aktörerna som deltar i projektet.

Projektet går ut på att skapa biobaserade granulat, anpassade för 3d-utskrifter av specialemballage. Detta ska tillverkas genom att använda biomassa från grenar och toppar (GROT).

Läs tidigare artikel om projektet här.

Inlägget Projekt för granulatprint fortskrider dök först upp på 3dp.se.


PostNord bjuder in till inspirationsdag om 3d-print

$
0
0
Postnord har under en längre tid satsat på hur man kan använda 3d-print för att förbättra leverantörskedjan.

Postnord har under en längre tid satsat på hur man kan använda 3d-print för att förbättra leverantörskedjan.

Den 10 april arrangerar PostNord en inspirationsdag om 3d-printing för företag. – 3d-printing skapar enorma möjligheter för företag, säger Ylva Ekborn, vd för PostNord Strålfors Group.

Initiativet till en inspirationsdag kommer efter att PostNord under förra året inledde ett samarbete med GKN Additive, som arbetar med 3d-print riktat åt bland annat flyg- och fordonsbranschen. Samarbetet har öppnat dörren för PostNord att börja leverera 3d-printade delar i metall.

3d-print kortar ledtiderna från produktion till konsument betydligt, samtidigt som behovet av lagerhållning minskar. 3d-print gör det också möjligt att producera exakt det som behövs – när det behövs, skriver PostNord på sin hemsida.

3d-printing skapar enorma möjligheter för företag att i grunden förändra hur man hanterar leverantörskedjan, från tillverkning till logistik och lager. Vi är glada över den starka samarbetspartner vi har i GKN, som delar vår vision om att frigöra potentialen i 3d-printing för framtidens leverantörskedjor i Norden, säger Ylva Ekborn, vd för PostNord Strålfors Group.

Ylva Ekborn, vd för Postnord Strålfors Group. 

Ylva Ekborn, vd för PostNord Strålfors Group.

Under dagen talar bland annat Markus Josten, global sales director am GKN Additive, om hur 3d-print i metall påverkar konventionell tillverkningsteknik. Lena Gordon Murkes, MD radiology på Nya Karolinska Sjukhuset talar om hur sjukhuset använder 3d-print i vården. Lisbet Karlsson, head of technology på PostNord Group talar om framtidens logistik med 3d. Utöver detta kommer ämnen som SJ:s investering i det digitala och hur 3d-print bidrar samt design guidelines finnas med på schemat.

Inspirationsdagen riktar sig åt personer som är intresserade av – eller arbetar med 3d-print, supply chain eller logistik. Eventet tar plats i Solna den 10 april och anmälan krävs då det finns ett begränsat antal platser.

Läs mer här

Inlägget PostNord bjuder in till inspirationsdag om 3d-print dök först upp på 3dp.se.

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

$
0
0

Siemens och Interspectral utvecklar mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer.

– Om vi skall kunna förbättra och industrialisera den additiva tillverkningsprocessen måste vi fånga in, utforska och förstå stora mängder data. Vi behöver helt enkelt nya visualiseringsverktyg som kan ge oss mer insikter och kunskap, säger Andreas Graichen, chef för Siemens kompetenscentrum för additiv tillverkning i Finspång.

Siemens och Interspectral utvecklar mjukvara
Stora mängder data

Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska de stora mängder 3d-data som genereras under tillverkningsprocessen. Detta innebär att CAD-filer, data från sensorer, simuleringar med mera kan läsas in och visualiseras i ett och samma verktyg.

Vi tror att 3d-visualisering, tillsammans med AR och VR, kommer att vara grundläggande komponenter i industrialiseringen av additiv tillverkning. Verktyg som AM Explorer kommer att vara del av lösningen i vår färdplan för additiv tillverkning på Siemens, säger Andreas Graichen.

Siemens och Interspectral utvecklar mjukvara 

Inlägget Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara dök först upp på 3dp.se.

3d-printad utställning av återvunnet skräp

$
0
0
RE:USE!

Utställningen RE:USE! kommer att gå att besöka på Bohusläns museum.

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen Håll Sverige rent spolas motsvarande fem badkar med skräp upp längst Bohuskusten varje timme. Generellt är det dessutom 5–13 ton skräp varje år hamnar som hamnar i haven. Till största del är det plast.

För att visa på möjligheterna att minska skräpet i havet och skapa ett cirkulärt flöde i vilket man återanvänder plasten – invigs nu utställningen RE:USE!. En utställning med enbart 3d-printade föremål av hundra procent återvunnen plast.

I utställningen, som kommer kunna besökas i Bävehallen på Bohusläns museum, visas bland annat en flera meter stor bergvägg, självlysande alger och en stor ihålig snäcka.

Anledningen till att just 3d-printing har blivit en integrerat i framställandet av utställningen beror på möjligheterna metoden har i att omvandla skräp till resurs, minska produktionssvinn och förbättra förutsättningarna att arbeta med cirkulära flöden. Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

RE:USE! är en del i ett samverkansprojekt som drivs av Tillväxtavdelningen på Uddevalla kommun.

Inlägget 3d-printad utställning av återvunnet skräp dök först upp på 3dp.se.

InkClub vidgar vyerna

$
0
0
InkClub startade vid milleniumskiftet med att sälja toners via internet.

InkClub startade vid milleniumskiftet med att sälja toners och bläckpatroner via internet. Foto: InkClub

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB, ett svenskt företag som säljer allt från 3d-skrivare, 3d-skannrar, resin till filament.

– Vi ser start på framtiden inom 3d-print. Det öppnar upp en helt ny marknad för oss utöver den etablerade bläck- och tonermarknaden, säger Inkclubs vd Martin Benckert och fortsätter:

– Segmentet visar på hög marknadspotential och vi tycker att det är det är extra spännande att satsa på denna nischaktör. Vi kommer nu att ligga i framkant inom den nya teknologin.

Enligt Martin Benckert är 3d-branschen kraftigt expansiv där det hela tiden tillkommer nya tillämpningsområden.

– Det blir en spännande resa att utvecklas tillsammans utifrån respektive företags expertis och den möjlighet det ger företaget att bredda sig ytterligare inom printbranschen, avslutar Martin Benckert.

Inlägget InkClub vidgar vyerna dök först upp på 3dp.se.

Petras kunskaper blev en hjälpande hand

$
0
0

Petra Jönsson blev en hjälpande hand i femåriga Tovas vardag. Till höger syns den elektroniskt styrda protes som Tova haft sedan tidigare.

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printing och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Femåriga Tova är född med dysmeli och saknar därför vänster hand och en del av armen. Genom sjukvården har hon fått en protes, men den är så pass tung och klumpig att hon många gånger väljer att inte använda den. Den är också elektroniskt styrd vilket ställt till en del problem i vardagen. Förutom att Tova inte kan bada med den så har det hänt att elektroniken krånglat och handen på protesen fastnat i ett grepp runt styret, vilket gjort Tova rädd.

Tovas mamma Anna bestämde sig för att se sig om efter en annan lösning, och fick kontakt med Petra Jönsson som studerade till 3d-printingspecialist vid YH-utbildningen i Eslöv. Tillsammans bestämde de sig för att göra något för att förenkla Tovas vardag. Målet med Petras LIA (lärande i arbete)-projekt blev att konstruera och 3d-printa en ny protes åt Tova, som ett komplement till den protes hon hade sedan tidigare.

CAD-modell av finger och arm.

Flera aktörer som samarbetade

De valde att börja arbetet med att utvärdera en befintlig modell för att ha något att utgå ifrån. Via välgörenhetsprojektet Team UnLimbited, kunde 3d-modeller av proteser fritt laddas ner. 3d-modellen som Petra valde att arbeta med styrs av fiskelinor som sluter fingrarna när armen böjs. Delarna skrevs ut med den 3d-skrivare som Petra fått låna via utbildningen. Under sommarlovet fick Tova testa den första versionen av protesen och därefter utvärderades den för att kunna förbättras ytterligare.

Med hjälp av Teddy Larsson, på Scan 3D Innovations (S3Di) i Ystad, 3d-skannades Tovas arm. Därefter speglade Petra bilden av den högra armen i datorn för att göra en så passande protes till vänster sida som möjligt. Genom att testa sig fram och 3d-printa små tester och låta Tova prova efterhand kunde Petra slutföra processen. Tova fick nu en protes som är lätt, som inte hakar upp sig och som går utmärkt att bada med, enligt Petra.

Att titta på olika proteser och hitta andra liknande projekt har varit en inspiration under arbetets gång. Ett exempel är ”The flexy hand” av Steve Wood. Här kopplas lederna ihop med flexibla 3d-printade delar – istället för gångjärn. Ytterligare ett intressant projekt är Jacquin Buchanans ”Kwawy arm” som via en whipple tree, samma teknik som i gamla hästspann, gav protesen ett adaptivt grepp.

– Utbildningen gav oss en bra överblick över alla olika moment som kan ingå i processen från idé till färdig produkt. Vi fick prova på att lösa många olika uppgifter. Testa olika CAD-tekniker och lära oss hur man tänker när man konstruerar föremål för 3d-printning. För- och nackdelar med de olika printingteknikerna och vilka olika designregler man behöver ta hänsyn till, säger Petra.

– Jag vill tacka Teddy på S3Di, för hjälp med skanning, Pär Nobring på raps för CAD-hjälp och material till prototyper samt Ulf på 3D Center för 3d-utskrifter.

Protesen The Unlimbited arm från välgörenhetsprojektet Team UnLimbited.

Kunskap som stärkt det egna företaget

– För mig var det ett helt nytt område, så det har krävts en hel del hårt arbete, men det har samtidigt varit väldigt roligt att ta till sig helt nya kunskaper. Och inse att det här är något som jag verkligen kan ha nytta av i flera olika sammanhang. Jag hade så klart hört talas om 3d-printing tidigare och även sett en del riktigt coola saker, bland annat inom modebranschen på catwalken och liknande. Men hade egentligen inte funderat så mycket på det och inte haft en tanke på att det skulle kunna vara jag som skapade det där!

Studierna till 3d-printingspecialist har även hjälpt Petra i sitt eget företag, vid sidan av sitt ordinarie jobb, där hon tillverkar och säljer inredningsdetaljer, mestadels i keramik, men även i andra material.

– Jag har nu börjat använda mig också av CAD och 3d-skrivaren för att designa och tillverka föremål. För mig har det inneburit ett nytt hjälpmedel i den kreativa processen och öppnat upp för nya tankar och idéer.

– Det här projektet blev så lyckat att jag nu har planer på att arbeta vidare med protesen för att om möjligt kunna erbjuda fler barn den här möjligheten.

Tova är jätteglad för sin nya protes och tycker att färgerna och utsmyckningarna är speciellt fina.

Tova är jätteglad för sin nya protes och tycker att färgerna, som hon valde själv, och utsmyckningarna är speciellt fina.

Om du är intresserad av att läsa samma utbildning som Petra kan du besöka YH-utbildningen i Eslövs hemsida. Sista ansökningsdag är ändrad till den 1 maj.

Inlägget Petras kunskaper blev en hjälpande hand dök först upp på 3dp.se.

Viewing all 299 articles
Browse latest View live