Quantcast
Channel: 3DP i Sverige – 3dp.se
Viewing all 299 articles
Browse latest View live

Protolabs innovationsprogram till Europa

$
0
0

Den internationella servicebyrån Protolabs drar igång en europeisk version av tävlingen Cool Idea Awards. Det blir ett årligt program med prispengar på drygt 600 000 kronor. Programmet ska hjälpa uppfinnare att tillverka prototyper för produktionstjänster.

– Bra produktidéer dyker upp hela tiden, men alldeles för många blir aldrig av, eftersom det saknas resurser för produktutveckling. “Cool Idea Award” hjälper att förvandla dessa inspirerande koncept till konkreta produkter, säger Protolabs designexpert Ray Faulkner. Vad vi menar med “en cool idé” är helt enkelt en produkt som gör livet lite bättre, enklare, säkrare, mer hälsosamt, mindre frustrerande eller roligare – för individer eller samhället.

En av de tidigare vinnarna i Cool Idea Awards, Strange Lenses, som ska bidra till interaktion mellan människor. Foto via <a href="http://www.strangelenses.com/#video-1">Strange Lenses </a>

En av de tidigare vinnarna i Cool Idea Awards, Strange Lenses, som ska bidra till interaktion mellan människor. Foto via Strange Lenses

Programmet startades år 2011 och genomförs i dag oberoende Protolabs nuvarande program som äger rum i USA.

Ansökningstiderna är uppdelade efter följande tider, eftersom programmet är indelat i fyra delar. Den 1 april – 31 maj, 1 juli – 31 augusti samt 1 oktober – 30 november. 

Inlägget Protolabs innovationsprogram till Europa dök först upp på 3dp.se.


Cellink vinner Stora Designpriset 2019

$
0
0

Cellink tilldelas Stora Designpriset 2019 för sin bioskrivare BIO X. En betydande vinst för oss och BIO X, säger Anton Andren, hardware project manager på Cellink.

Bioskrivartillverkaren Cellink tilldelas Stora Designpriset 2019. Ett pris som årligen delas ut av arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Tanken med priset är att uppmärksamma affärsframgångar som bäddats av ett integrerat och konsekvent designarbete. Såhär löd juryns motivering:

Cellink har inte bara lyckats bygga en revolutionerande bioskrivare, utan har också tillgängliggjort den för forskare genom ett omfattande kostnadseffektivt samarbete. Genom en smart futuristisk design som har en låg tröskel i användning har man bäddat för att lösa komplexa problem.

Erik Gatenholm, vd Cellink.

Erik Gatenholm, vd Cellink.

Printar mänsklig vävnad

BIO X är en 3d-skrivare som skriver ut mänsklig vävnad genom biobläck. Produkten används bland annat som en lösning för att göra medicinska tester av olika slag på mänsklig vävnad. Designen har tagits fram i samarbete med Semcon

En betydande vinst för oss och BIO X. Med väldesignad mjukvara och funktionell produktdesign har BIO X möjliggjort att nå ut med 3d-bioprinting till hundratals labb världen över, säger Anton Andren, hardware project manager på Cellink.

Inlägget Cellink vinner Stora Designpriset 2019 dök först upp på 3dp.se.

De tilldelas 9 miljoner för Framtidens fabrik

$
0
0
Hallen som Framtidens fabrik numera kommer bestå av, ligger på Innovatumområdet i Trollhättan. Foto: Andreas Olsson/Innovatum

Hallen som Framtidens fabrik numera kommer bestå av, ligger på Innovatumområdet i Trollhättan. Foto: Andreas Olsson/Innovatum

Västra Götalandsregionen tilldelas nio miljoner kronor för projektet Framtidens fabrik. Pengarna ska gå till en test- och demomiljö för automatiserad industriproduktion.

Framtidens Fabrik. Så heter det projekt som nyligen tilldelades nio miljoner kronor och som Västra Götalandsregionen som står bakom. I en 600 kvadratmeter stor lokal i Trollhättan, kommer en demo- och testmiljö byggas upp för att stödja tillverkade företags utveckling.

– Genom projektet uppgraderas en öppen utvecklingsmiljö som kommer att väsentligt bidra till minskade utsläpp från framtida flyg samtidigt som vi kan både behålla arbetstillfällen och också skapa nya kvalificerade arbetstillfällen i industrin, säger Kristina Jonäng (C) som är ordförande i regionutvecklingsnämnden. 

Kristina Jonäng, Centerpartiets regionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen.

Kristina Jonäng, Centerpartiets regionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen.

I dagsläget kämpar många företag med att införa additiv tillverkning som en teknik och lättare material som komposit. Enligt Innovatum som är en partner i projektet, står även komposittillverkare inför utmaningen att automatisera produktionsflöden – som i dag i de flesta fall är manuella.

Nu när hallen är spikad blir nästa steg i projektet att bjuda in företag för kunskapsutbyte kring just automatiserad produktion. Planen är att Framtidens fabrik ska kompletteras med ytterliga områden allt eftersom fler projektansökningar görs. Totalt har projektet en budget på 19,5 miljoner kronor som finansieras av Västra Götalandsregionen, GKN Aerospace, Swerim, Rise Sicomp och Kraftstaden.

Inlägget De tilldelas 9 miljoner för Framtidens fabrik dök först upp på 3dp.se.

Nu drar årets 3D Meetup igång

$
0
0
Förra årets 3D Meetup i Helsingborg gick över förväntan enligt arrangörerna.

Förra årets 3D Meetup gick över förväntan enligt arrangörerna.

Den 27–28 april går den tredje omgången av evenemanget 3D Meetup av stapeln. – Detta år har vi med inslag av mat, i form av printade pannkakor och ett större fokus på funktionella utskrifter, berättar Jonathan Lundström, medgrundare och arrangör.

Förra året blev 3D Meetup en succé enligt arrangörerna, och totalt lockade eventet 700 besökare från 14 olika länder till Sundspärlans lokaler i Helsingborg. Utställare varvades med 3d-entusiaster på hobbynivå och kärleken till 3d-printing i lokalen gick nästan att ta på. I år förväntar sig arrangörerna att närmare 1 000 personer kommer besöka eventet.

Vilken är er vision för eventet i år?

Visionen för i år är att sprida tekniken ytterligare och visa möjligheterna för allmänheten. Till exempel så har vi detta år med inslag av mat, i form av printade pannkakor och ett större fokus på funktionella utskrifter så som proteslösningar, berättar Jonathan Lundström som är medgrundare till 3D Meetup och fortsätter:

– Vi har även ett samarbete med IM och Humanium där de kommer berätta mer om deras initiativ för att återvinna vapen och printa nya grejor med metallen. Vi vill helt enkelt sprida kunskapen om additiv tillverkning, visa vad som är möjligt och utbilda den breda massan. 

Jonathan Lundström, medgrundare och arrangör av 3D Meetup. 

Jonathan Lundström, medgrundare och arrangör av 3D Meetup.

Vad är nytt för i år?

– Nytt för i år är bland annat lite nya utställare och större företag samt vårt fokus på funktionella prints och vad man kan göra mer tekniken, snarare än endast fjolårets lite mer nördiga approach. Vi har mycket folk som ställer ut projekt där de använt 3s-printing som ett verktyg för att tillverka något, till exempel allt från 3s-printade R/C fordon till funktionella proteser och så vidare.

Berätta lite om årets utställare och vad de kommer visa?

– Några av utställarna i år är 3D Prima, Northway Partner, Bondtech, add:north, Dremel, BURMS, 3DVerkstan, 3D Center, Network Innovation, Skymaker med flera. De kommer att visa upp sina produkter och idka försäljning på plats, berättar Jonathan och fortsätter: 

– Spännande är också att vi får se skrivare och produkter från bolag med lite mer industrifokus, som till exempel Markforged Metal X från 3DVerkstan eller resinskrivare med större byggytor från Burms. Northway Partner kommer tillsammans med Holygon att visa upp och föreläsa om SketchUp och vi förväntas se mycket av add:norths intressanta material som bygger på spillmaterial från träindustrin.

Läs mer om dagen här.

Så såg det ut under 3D Meetup 2018:

Inlägget Nu drar årets 3D Meetup igång dök först upp på 3dp.se.

Tredubblat antal företag 3d-printar metall

$
0
0

Annika Strondl, projektledare för den nya kartläggningen.

Under en treårsperiod, mellan 2015–2018, har antalet företag som arbetar med 3d-printing av metall tredubblats. – Potentialen är enorm, säger Annika Strondl, Swerim.

Det går minst sagt framåt för additiv tillverkning av metall. En kartläggning som gjorts av forskningsinstituten Swerim och Rise, visar att antalet företag som arbetar med tekniken tredubblats mellan 2015-2018. Totalt handlar det om att 400 personer för närvarande arbetar inom detta område i dag.

Från 13 till 30

Kartläggningen, som är utförd inom projektet INTOACTION, visar att 13 företag arbetade inom additiv tillverkning av metall år 2015. I dag är det ett 30-tal. Antalet som forskar inom området har också visat sig öka de senaste åren. Det finns dock ett område där tekniken inte slagit igenom än. Av företag som arbetar med kommersiell produktion, är det väldigt få som har implementerat tekniken i sina produktioner. 

Metallpulver.

Metallpulver.

Att det är så pass få företag som ännu tagit steget till industriell produktion handlar om att det trots stora satsningar fortfarande är en ung och omogen teknik, men potentialen är enorm och med kartläggningen vill vi underlätta och påskynda processen för så väl forskare som industri, säger Annika Strondl från Swerim, som arbetar som projektledare.

I rapporten framgår det även att antal beviljade forskningsmedel inom området har ökat mellan åren 20102018. Från att ha varit noll kronor är det i dag 100 miljoner kronor.

Här kan du läsa hela rapporten.

Inlägget Tredubblat antal företag 3d-printar metall dök först upp på 3dp.se.

Armani stegar in i framtiden

$
0
0

 

Det italienska modehuset Emporio Armani har använt sin kreativitet på ett helt nytt sätt i ett av sina senaste reklamkoncept. Tillsammans med den industriella fotografistudion Colorzenith, har de använt additiv tillverkning för att addera det där lilla extra. 

Massivits senaste storformatsskrivare, Massivit 1800 Pro.

Massivits senaste storformatsskrivare för 3d-print, Massivit 1800 Pro.

Reklamkonceptet är för Armanis nya sportsko. Genom att addera en 20-kilos 3d-utskriven sko till den stora reklamskylten, ser det ut som att modellen tar ett kliv ut från tavlan. Totalt mäter skylten hela 24 x 14 meter. För att skriva ut en så stor accessoar har Colorzenith använt sig av en storformats 3d-skrivare från Massivit.

Tekniken som använts är Massivits egna Gel Dispensing Printing. Med denna extruderas en särskild gel som härdas med uv-ljus. Företaget är känt för sina storformatsutskrifter som bland annat används som butiksinteriör. För att få skon att se verklig ut har den efterbehandlats och färglagts.

Enligt Colorzeniths vd Aldo Neri, ger tillägget på reklamskylten ett helt annat liv och skapar en dynamik som leder till både engagemang och spänning.

 

Inlägget Armani stegar in i framtiden dök först upp på 3dp.se.

Markforged släpper brandsäkert material

$
0
0

Markforged visar hur föregångaren till ett av de nya materialen, Onyx, fattar eld medan Onyx FR slocknar direkt. Foto via Markforged

3d-skrivartillverkaren Markforged presenterar två materialnyheter till sitt skrivarsortiment. De nya materialen är till för de som vill göra extra starka utskrifter och kommer enligt företaget lämpa sig väl för industrier som bil-, försvar och flygindustri.

Onyx FR är ett nytt flamtåligt kolfibermaterial som är kompatibelt med tillverkarens industriserie. Detta innebär bland annat slocknar av sig själv vid antändning.

– Onyx FR ger möjligheter för fler 3d-utskrivna applikationer inom bil-, rymd- och försvarsindustrin, eftersom det uppfyller högre standarder för brandsäkerhet. När dessa delar är förstärkta med strängar av kontinuerlig kolfiber, är de lika starka som aluminium, fast med en halverad vikt, säger Jon Reilly, vice vd för Products, Markforged.

Nylon White är ett nylonmaterial som enligt 3DVerkstan ska gå att skriva ut i samma skrivarhuvud som Onyx skrivs ut med. Det ska även vara starkare och inte lika fuktkänsligt som sin föregångare. Materialet fungerar tillsammans med skrivarmodellerna Mark Two och X7.

3DVerkstan som är återförsäljare av Markforgeds produkter börjar leverera materialen under maj. På sin hemsida släpper de även nyheten att de inom kort kommer släppa verktygsstålet A2 till Markforged Metal X System.

Inlägget Markforged släpper brandsäkert material dök först upp på 3dp.se.

Flera aktörer inom 3d-print till plastmässa

$
0
0

Den 8 maj arrangeras en halvdagskonferens avsedd för additiv tillverkning. Fem talare inom området kommer att vara på plats.

För tionde året i rad arrangeras mässan Plastteknik Nordic i Malmö. Den 8–9 maj samlas cirka 170 leverantörer och ett flertal talare på Malmömässan för att visa upp det senaste inom polymera material, design, bearbetning, produktion och cirkulära system.

För de som är intresserade av additiv tillverkning kommer en halvdagskonferens arrangeras under onsdagen den 8 maj. Bakom konferensen står branschorganisationen Sveat som arrangör och fokus kommer att ligga på hur 3d-skrivartekniken kan användas för produktion inom plastindustrin.

Halvdag med talare via Sveat

På plats och talar gör bland annat Emelie Strömshed från Anatomic Studios, ett företag som arbetar med att ta fram skräddarsydda proteser. Mikael Sohlberg från GT Prototyper talar om när 3d-skrivartekniken ger extra värde som en produktionsmetod. Jonas Runberger, talar om hur arkitektur är ett globalt exempel på framstegen inom additiv tillverkning i just trä. Flera talare kommer att vara på plats och hela programmet presenteras på Easyfairs hemsida. Här gör du även en kostnadsfri anmälan.

team_anatomic_studios

Teamet bakom Anatomic Studios. Från vänster: Christian Veraeus, ortopedingenjör, Emelie Strömshed (talare) och Staffan Dahlberg, designer.

Flera utställare inom additiv tillverkning

Några av de utställare som kommer vara på plats inom additiv tillverkning är 3D Prima, 3D Center, Acron, Add.North, Autodesk, Damvig, r.a.p.s, S3Di, Sveat, Rise, Prototal och Protech.

Inlägget Flera aktörer inom 3d-print till plastmässa dök först upp på 3dp.se.


PLM bjuder in till seminarium

$
0
0

Foto via PLM Group

PLM Group, nordisk återförsäljare av bland annat Solidworks och 3D Systems, bjuder in till seminarium om möjligheterna med VR och AR.

Seminarier kommer att arrangeras på fyra orter, Värnamo, Göteborg, Karlstad och Skellefteå, i slutet av maj och fokus sätts på produktutveckling genom Virtual reality och Augmented reality. Upplägget är en halvdag där deltagarna får lära sig mer om hur VR och AR kan användas i Solidworks programvara, samt nya metoder för hur man kan integrera detta med sin CAD-data. De får även lyssna till kundfall och lära sig hur man skapar innehåll för VR.

– I dagens produktutveckling behövs det en förståelse mellan ingenjörer och andra intressenter. Genom att använda VR och AR för att ta fram virtuella versioner av din 3d-modell kan du optimera både designgranskningen och förbättra kundupplevelsen, skriver PLM Group på sin hemsida.

Seminariet är gratis och mer information om tid och plats hittar du här.

Inlägget PLM bjuder in till seminarium dök först upp på 3dp.se.

Damvig: ”Stort intresse överlag”

$
0
0

 

Mads Grøne och Henrik Knaack mötte kunder i Damvigs monter.

Den danska servicebyrån Damvig var på plats. I montern visade de upp olika exempel på produkter som de kan erbjuda sin kunder att 3d-printa.

– Intresset för tekniken är stort överlag och vi har många kunder i Sverige. Ett område som växer mycket är medicinska, säger Henrik Knaack, kommersiell chef på Damvig.

De visade även upp ett urval av glasögonbågar som de producerat för den danska glasögontillverkaren Monoqool. De är digitalt designade och sedan 3d-printade i polyamid.

Additivt tillverkade glasögonbågar för danska Monoqool.

 

Inlägget Damvig: ”Stort intresse överlag” dök först upp på 3dp.se.

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

$
0
0
Casper Rosén, Lisa Antonsson och Pierre Harrysson.

Casper Rosén, Lisa Antonsson och Pierre Harrysson.

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. Förutom att visa upp den senaste HP-maskinen för plastutskrifter i fullfärg, Jet Fusion 580, hade de även skrivbordsmodellen Kodak Portrait 3d Printer på plats.

– Kodak-skrivaren har sålt jättebra. Den är bra för företag som inte själva vill göra så mycket inställningar utan vill ha en driftsäker och repeterbar 3d-skrivare som de kan lita på, berättar Pierre Harrysson från 3D Center.

 

Kodak Portrait 3d Printer.

Kodak Portrait 3d Printer.

Överlag är teamet nöjda med mässan och har träffat kunder inom en rad olika områden. Utan att avslöja för mycket om de senaste HP-maskinerna för industriell tillverkning, som släpptes den 9 maj, är de som återförsäljare glada över utökningen i HP:s produktportfölj.

Här kan du läsa mer om HP:s senaste lansering.

 

Inlägget 3D Center: ”Den har sålt jättebra” dök först upp på 3dp.se.

Addexport drar i försäljningen av 3d-skrivare

$
0
0
Addexports Magnus Haugerud under mässan Sign&Print Scandinavia 2019, där de visade upp frigolitskäraren Obelisk foam plotter. Nu ska företaget ta in industriella 3d-skrivare i de nordiska länderna.

Addexports Magnus Haugerud under mässan Sign&Print Scandinavia 2019, där de visade upp frigolitskäraren Obelisk foam plotter. Nu ska företaget ta in industriella 3d-skrivare i de nordiska länderna.

Karlstadföretaget tar sig an uppdraget att hjälpa det holländska företaget Tractus3D in på den nordiska marknaden.

Produktserien PEEK är enligt tillverkaren en avancerad skrivare för hållbara och lätta komponenter.

Produktserien PEEK är enligt tillverkaren en avancerad skrivare för hållbara och lätta komponenter.

Addexport Sweden ska öppna upp den nordiska marknaden för industriella 3d-skrivare och bygga upp ett nätverk av återförsäljare. Det avser egenutvecklade 3d-skrivare med FDM teknik från det nederländska företaget Tractus3D.

Företaget erbjuder tre produktserier som riktar sig mot fordons-, sjukvårds-, utbildnings-, skylt- och tillverkningsindustrin. I sortimentet finns precisionsskrivare för lätta komponenter och skrivare för storformat upp till två meter.

Markus Ryberg och Magnus Haugerud som står bakom Karlstadföretaget har under många år arbetat internationellt med affärsutveckling och försäljning. Sedan tidigare säljer de bland annat frigolitskäraren Obelisk foam plotter som tillverkar profilbokstäver och 3d-skyltar.

Vd:n Markus Ryberg säger i ett pressmeddelande att de är oerhört glada att få förtroendet att ta in 3d-skrivarna på den nordiska marknaden:

– 3d-skrivare och additiv tillverkning har otroligt stor potential, inte bara för prototyptillverkning med minskad utvecklingstid utan även för produktion inom flera områden där det ställs krav på anpassning, korta ledtider och sänkta kostnader.

15–17 maj ställer Tractus3D ut på Fespa-mässan i München.

Large Volume-serien skriver ut i storformat upp till två meter.

Large Volume-serien skriver ut i storformat upp till två meter.

 

Text: Claes Nordström

Inlägget Addexport drar i försäljningen av 3d-skrivare dök först upp på 3dp.se.

Nyhetsboost hos R.a.p.s på plastmässa

$
0
0

 

Michael Ullvin och Pär Nobring höll ställningarna i Raps monter.

Michael Ullvin och Pär Nobring höll ställningarna i Raps monter.

Landskronabaserade R.a.p.s som bland annat är återförsäljare för Envisiontecs friformsmaskiner i Sverige, var på plats på Malmömässans Plastteknik Nordic den 8–9 maj, för att prata produktnyheter med kunder. Den ena var Vit desktop sls från Barcelonabaserade Natural Robotics. 

– Vi kan printa klart material och sen polera det utan att det blir blåton i plasten, säger Pär, och visar ett test Raplas SLA-system.

– Vi kan printa klart material och sen polera det utan att det blir blåton i plasten, säger Pär, och visar ett test Raplas SLA-system.

– Den lämpar sig för de som vill ha hållfasta prylar och verkliga delar. Men som även vill titta på en prototyp. Det har varit många som under mässan har fått provbitar från den, berättar Pär Nobring, vd och fortsätter:

– Vi har även lanserat Raplas som är ett industriellt SLA-system. Den utgående effekten i lasern mäts och styrs av systemet så det är inget en tekniker behöver justera. När lasern slitits i maskinen så finns ett filter som flyttas via mjukvaran. Lasern håller normalt i 8 000–10 000 timmar, men med denna teknik så kan den hålla i 100 000 timmar.

Sandprinting är ett intressant område där raps erbjuder en specifik Raplas-skrivare.

Sandprinting är ett intressant område där raps erbjuder en specifik Raplas-skrivare.

På plats fanns även exempel på hur man kan 3d-printa i sand. I nuläget är företaget i samtal med forskningsinstitutet Rise om möjligheten att använda Raplas sandprinter för att effektivisera framtagningen av gjutformar. Den maskin som Raps säljer kostar runt 3–4 miljoner kronor, men är mindre och billigare än vad många andra större 3d-skrivare med samma teknik är i dag, menar Pär.

Inlägget Nyhetsboost hos R.a.p.s på plastmässa dök först upp på 3dp.se.

ABB och RISE tror på robotar

$
0
0

Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Verkstadskoncernen ABB och forskningsinstitutet RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. På plats i montern hade de en robotarm som 3d-printade vaser av Stora Ensos biokompasitmaterial, som innehåller 50 procent träfibrer.

– Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare. Med denna har vi bland annat skrivit ut delar i olika material så som ABS, PLA och olika biokompositer, berättar Anders Spaak som är ingenjör på ABB.

Projektet heter DiLAM och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och FORMAS. Målet är att additiv tillverkning av stora komponenter ska stärka en ny del av den svenska tillverkningsindustrin. I projektet står ABB för robottekniken och programmeringen medan RISE står för produktionstekniken.

– Mjukvaran för roboten har funnits i 20 år men jag har skapat ett tillägg till denna för att använda additiv tillverkning, berättar Anders och utvecklar:

– Roboten är väldigt enkel att programmera och den använder samma teknik en vanlig 3d-skrivare gör. Man gör en CAD-modell och sedan en decode-fil som jag nyttjar för att ta fram koden till roboten. Det kan ta 20 minuter. Att programmeringstiden är kort tror jag är nyckeln till att tekniken ska utvecklas.

Kombinationen av robot och 3d-print kan komma att bli allt vanligare i framtiden, menar Anders. I dag är det dock fortfarande lite i startgroparna.

Vas som består av 50 procent träfibrer.

Inlägget ABB och RISE tror på robotar dök först upp på 3dp.se.

Prototal ser viljan att serietillverka

$
0
0

Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal, visar upp ett skal för en protes som 3d-printats hos företaget.

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Årets Plastteknikmässa hölls på Malmömässan den 8–9 maj. Det är ett event som samlar alla delar av plastbranschen med över 200 utställare. I montern för Prototal stod bland annat Jonas Sandwall, vd, och visade företagets tre olika teknikområden: 3d-printing, vakumgjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

– Många är intresserade av serieproduktion av 3d-printing. Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden. Sedan vi investerade i HP-maskiner har efterfrågan på serieproduktion ökat tack vare det. Men man måste verkligen tänka på vilka produkter man ska tillverka och vilken teknik som passar bäst, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

En normal volym på en order går från några få komponenter upp till 10 000. I nuläget ser de inte att en specifik bransch är mer köpvilliga av 3d-printade delar än någon annan, utan intresset lever inom en rad olika branscher.

Metallutskrifter kräver smart konstruktion

När det gäller metall så ser företaget ett stort intresse – dock är det få kunder som är beredda att betala för det. Enligt Jonas krävs det att användaren måste ha ett strategiskt tänkt när det gäller konstruktion i användning av tekniken för att det ska bli lönsamt. Än så länge ser de att efterfrågan är för låg, men de bevakar den och håller dörren öppen för framtiden.

– Det pratas mycket kring det vilket gör att många blir nyfikna. Men när man får mer kunskap kring det och förstår vad det innebär kan man vara mer realistisk och se utmaningarna.

Satsar på efterbehandling

Nästa steg för Prototal på 3d-skrivarsidan är att satsa på processen för efterbehandling.

– Inom snar framtid, kommer vi driftsätta en automatiserad blästrings- och infärgningsprocess. Det är för att priserna även ska bli konkurrenskraftiga vid serieproduktion av 3d-printing, avslutar Jonas.

Inlägget Prototal ser viljan att serietillverka dök först upp på 3dp.se.


Så kan metalldelar repareras med 3d-print

$
0
0

Närmare 80 industriföretag och forskare samlades nyligen på Produktionstekniska centrum, PTC, i Trollhättan. Samtalen kretsade kring hur additiv tillverkning och termiskt sprutning kan användas för reparation och uppgradering av delar i metall.

– AM ger många fördelar som exempelvis mindre svinn, lättare produkter och längre livslängd, vilket i sin tur bidrar till ökad hållbarhet. Man kan också vinna mycket tid på att reparera stora komponenter på plats och på så vis slippa kostsamma och tidskrävande transporter, berättar Claes Fredriksson som är forskare vid Högskolan Väst.

På plats fanns även utställare som visade upp utskrifter, bland annat 3D MePrint från Älmhult.

Inlägget Så kan metalldelar repareras med 3d-print dök först upp på 3dp.se.

Grafen i fokus för nytt projekt

$
0
0
Grafen

Grafen har egenskaper som lämpar sig väl för komponenter inom fordonsindustrin. Bland annat till termiska styrsystem för batterier i elfordon.

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu ska forskningsinstitutet Swerim tillsammans med Uppsala universitet och industripartner Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing och Quintus Technologies, undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Projektet, Addit-G, vill testa hur egenskaperna i en additivt tillverkad del kan förbättras om man tillsätter grafenpulver. Enligt Swerim är grafen 200 gånger starkare än stål och har en hög termisk och elektrisk ledningsförmåga. Detta är egenskaper som gör sig väl inom till exempel transportsektorn

– Projektgruppen består av ett team med högsta vetenskapliga kompetens och tillgång till utmärkta laboratorier inom alla nyckelområden som krävs för att framgångsrikt kunna genomföra projektet, säger projektledaren Irma Heikkilä, metallforskningsinstitutet Swerim.

Projektet drar igång i juni 2019 och är planerat att pågå till 31 december 2020. Projektet är en del av innovationsprogrammet SIO Grafen som är en satsning av Vinova, Formas och Energimyndigheten.

Inlägget Grafen i fokus för nytt projekt dök först upp på 3dp.se.

Variationsrik matare från Bondtech

$
0
0

 

Bondtech i Värnamo, som utvecklar, designar och tillverkar matare, lanserar nu en ny en nytt matarsystem för Creality3D:s 3d-skrivarmodell. Enligt företaget är den framtagen tillsammans med samhället generellt som kommit med input. 

Mataren kan hantera ett filament på 1,75 millimeter och systemet är bland annat utrustat med Bondtechs BMG-matare och en Bondtech E3D V6 HotEnd kylning. Det har dock testats material på upp till 2 millimeter, vilket även det ger en hög tillförlitlighet enligt tillverkaren.

Kan printa i höga temperaturer

Systemet, som går under namnet DDS for CR-10S, levereras färdigmonterat med kraftkablar och sensorhållare. Att det finns en kylfunktion i mataren innebär också att användaren kan skriva ut med högtemperatursmaterial på upp till 285 grader celcius.

Nya funktioner

Andra funktioner som Bondtech presenterar är att hållaren för filamentsensorn är omgjord, vilket innebär att den kan fästas på x-axeln så att filamentet kan passera i båda riktningar. En stålkula trycker då mot brytaren när filamentet passerar. Vad gäller material kan den mata allt från polyamider (nylon) till TPU/TPE-material och även kolfiberfyllda filament.

 

Inlägget Variationsrik matare från Bondtech dök först upp på 3dp.se.

Protech: ”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

$
0
0

Evald Ottosson, försäljningschef på Protech, bredvid skrivbordsmodellen Makerbot Method.

Servicebyrån och återförsäljaren Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

I montern visade Protech upp Makerbot Method och Stratasys F370 FDM-skrivare. Samt en hel del utskrifter för besökarna att känna och klämma på. En nyhets som presenteras är den senaste Stratasys FDM-skrivaren F120.

– Stratasys F120 är som modellen F170 fast utan materialmagasin och extralåda vilket sänker priset. Tråden matas istället in från färdiga kartonger på baksidan. Skillnaden är att du endast kan skriva ut i ABS och ASA. De mjukare materialen går bara i en 170-modell och uppåt.

Användningsområdena är många. Här är en modell av ”Emmas” hjärta som använts inför en hjärtoperation.

Användningsområden som ökar

– Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar. På till exempel ett företag som Volvo som ska montera en strålkastarinsats in i en bilkaross behöver ibland en mättolk som direkt kan se vad som är fel om måttet inte stämmer in. Ett sådant verktyg kan de då själv tillverka och om det skulle gå sönder så är det bara att skriva ut ett nytt, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Detta innebär att istället för att investera i utrustning som ska användas i en produktion kan enklare delar prisats på plats. Då kan de även anpassas efter personen som ska använda dem. Enligt Evald är det detta sätt att använda tekniken på som börjar sjunka in hos kunden.

Investeringar i professionell teknik

Den senaste prognosen Evald läste visar att försäljningen av 3d-skrivare till privatpersoner minskat med 20 procent. En ganska tydlig fingervisare var utveckligen är påväg – in i industrin.

– Jag tror att den största tillväxten just nu är bland de företag som tidigare har köpt en enklare 3d-skrivare och som nu ska gå över till en professionell.

Inlägget Protech: ”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar” dök först upp på 3dp.se.

Addema investerar för framtiden

$
0
0

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Servicebyrån Addema investerar i maskiner för automatiserad efterbehandling av SLS- och SLA-detaljer. Enligt Claes Sjödahl, delägare, är investeringen ett sätt för företaget att stå rustade inför framtiden.

– Vi tror att volymerna kommer öka i framtiden och redan i dag ser vi detta hos kunder som jobbar med att gå från traditionell till professionell tillverkning. Eftersom vi ser att serieproduktion ökar, är investeringen ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga.

Från prototyp till produktion

För kunderna innebär investeringen, som kostat runt 1,5 miljon svenska kronor, att de kan ta steget från att beställa prototyper till färdiga produktionsdetaljer.

Addema kan nu erbjuda sina kunder att printa delar i 180 olika färger.

– Framför allt kan erbjuda finare ytor på våra SLS-detaljer. Vi har också investerat i en infärgningsmaskin som färgar detaljerna efteråt. Dessa kan vara i 180 olika färger eller specialbeställda efter önskad kulör.

Vinster sedan dag ett

Maskinerna är redan i bruk och Claes har sedan första dagen sett vinsten av investeringen.

– Ledtiderna har påverkats positivt och efterbehandlingen görs väldigt fort. Vi har i dag en egen lackanläggning, men att lacka flera tusen detaljer tar tid och kostar pengar. Med maskinen sköts det automatiskt och det blir ett bättre resultat eftersom färgen når in 1 millimeter i materialet, avslutar Claes Sjödahl.

Om Addema

Addema är en servicebyrå i Jönköping med tre anställda. I dag erbjuder de SLA- och SLS-tillverkade 3d-utskrifter. Företaget riktar in sig på den svenska och nordiska marknaden inom en rad olika områden – allt från medicin till industri.

 

Inlägget Addema investerar för framtiden dök först upp på 3dp.se.

Viewing all 299 articles
Browse latest View live